Çevre Mühendisliği

Çevre Mühendisliği

Doğal kaynakların kullanımı ve insan sağlığını koruyarak çevre koşullarının yaratılması ile ilgili sorunlara çözüm oluşturan mühendisliktir. Mühendislik dediğimizde aklımıza gelen ilk mühendisliklerden olmasa da çevre ve insan geleceği için önemli bir mühendisliktir. Çünkü her geçen gün daha da kirletilen bu dünyanın bilinçli bir şekilde temizlenmesi çok önemlidir. Fakat buna rağmen ülkemizde hak ettiği saygıyı bulamayan mühendisliklerden biridir.

Geleceği Nedir?

               Son zamanlarda insanların çevre kirliliğine olan şikayetlerinin artması, endüstriyel üretimin artmasıyla fabrikaların çevreye verdiği kirliliğin artık daha da gözle görülür bir hal alması ve son olarak insanlar da çevre bilinci ve duyarlılığının artmasıyla gelecek için önemli bir mühendis olarak görülmektedir. Ayrıca gündemde olan Çevre Bakanlığının Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ayrılma konusu gerçekleştiği takdirde de Çevre mühendisliğinin daha da gelişeceği şüphesizdir.


 Ne İş Yapar?

              Çevre Mühendisleri, her türlü çevre sorununa çözüm üretebilme yeteneğine sahiptirler. Bu yüzden çalışmalar yürüterek fabrika atıklarının arıtılmasını ve gerekli tesislerin kurulmasını sağlarlar. Ayrıca katı atıkların, içme ve kullanma sularının arıtılması ve su kaynaklarının geliştirilmesi, kent içinde hava kirliliği, akarsu, göl, deniz gibi su ortamlarının kalite sınıflamasını yaparlar ve çevre ile ilgili kanun ve yönetmelikleri yorumlarlar. Tüm bu çalışmaları genellikle kimya ve biyolojiden yararlanarak laboratuvarlarda ve bürolarda yürütürler.
Tüm bunların yanında çevre mühendisliği çok çeşitli alanlarda işbirliği yapmaktadır. Bu nedenle çevre mühendisleri başka meslek elemanları ile sıkı iletişim halindedirler.

Eğitim?

            Çevre mühendisliği okumayı düşünüyorsanız ya da bir çevre mühendisi öğrencisiyseniz eğitim hayatınızda dikkate almanız gereken bazı hususlara değineceğim.
Öncelikle bugün hayatımızın olmazsa olmazı olan İngilizce tüm mühendisliklerde olduğu gibi çevre mühendisleri için de çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Elbette "İngilizcesiz olmasa olmaz mı?" diye düşünüyorsunuzdur. Şöyle söyleyelim ülkemizde bölümün iş sahasına baktığımızda genellikle fabrikalar olduğu görülmektedir. Fabrikalarında büyük bir çoğunluğu yabancı şirketlerle iletişim halindedir. Bu yüzden her ne kadar çabalayıp yönetimde söz sahibi olsanız da muhtemelen yabancı dil sorunundan dolayı son sözü söyleyen kişi olmakta engellerle karşılaşacaksınızdır.
Başka bir konudan baktığımız da diğer önemli konu "staj".  Öğrencilik hayatında "illa ki staj yapacak bir yer bulurum." düşüncesiyle hareket etmek yanlıştır. Her zaman için iyinin daha iyisi arayışında olmalısınız. Bu düşünceyle hareket ederseniz eğer ileri ki  zamanlarda iş konusunda daha rahat ve güçlü olursunuz. 
             "Eğitim?" başlığı altında diploma konusuna gelirsek eğer, ilk sorularınızdan biri "diploma puanı önemli mi?" olacaktır. Bu konuda pek çok kişinin farklı düşüncelere sahip olduğunu görürsünüz. Bunun nedeni çoğunlukla bölüm mezunlarının kariyer fırsatlarıdır. Ama bu soruya bir cevap ararsak en genel ve en sağlam düşünce elinden gelenin en iyisini yapmak olduğudur. Çünkü hayatınızda hiç ummadığınız fırsatlarla karşılaşacaksınız. Bu fırsatları değerlendirmenin en kolay yolu; fırsatlar için her zaman hazır olmaktır.


                                                                                                       Onur ŞAHİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder